https://www.ujadatvedelem.hu/

Adatvédelmi tisztviselő

Megbízási szerződéssel cége adatvédelmi tisztviselőjévé választhat.

Megbízási jogviszony keretében vállalom, cége minden az adatvédelmi tisztviselők feladatkörébe tartozó feladatainak az elvégzését.

Az új adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően kötelező adatvédelmi tisztviselő kijelölése amennyiben cége a következő csoportba tartozó adatokat kezeli:

  • Különleges adat kategóriák - GDPR 9. és 10. cikk - Különleges adatot kezel pl: egészségügyi szolgáltatók, és bűncselekményekre vonatkozó személyes adat
  • Az adatkezelő vagy a feldolgozó fő tevékenysége során az érintettek megfigyelése - rendszeres, szisztematikus, nagymértékű Pl: viselkedés alapú reklámok, biztonsági kamerák biztonsági szolgálatok által üzemeltetve stb.
  • Közhatalmi szervek és közfeladatot ellátó szervek számára

Az Adatvédelmi tisztviselő kompetenciája elvégezni mindazokat a feladatokat, amelyre a jogszabályok a cégét kötelezik.

Az adatvédelmi tisztviselő feladatai:

  • Tanácsadás - a cégvezető részére minden az adatvédelmet érintő kérdésben
  • Ellenőrzés - a cégen belül az adatvédelmi előírások megvalósulása és erről a cégvezető informálása
  • Hatásvizsgálat - a cég adatkezeléseinek vizsgálata
  • Együttműködés és kapcsolattartás - a hatósággal és azokkal, akiket a cég adatkezelése érint. Adatvédelmi incidens bejelentése a hatóság számára az előírt 72 órán belül.

A kijelölt adatvédelmi tisztviselőnek megfelelő ismeretekkel kell rendelkezni a jogszabályi környezetről, az ágazati szabályozásról az EU-ról és Az EU jogáról. Ismernie kell az adatvédelemhez kapcsolódó intézményrendszert a bírósági és hatósági döntéseket. Naprakésznek kell lennie egy jelen pillanatban intenzíven fejlődő és alakuló jogterület híreiről. Felkészültnek és alkalmasnak kell lennie a tisztviselőként képviselt cég munkatársainak belső oktatási feladataira.

Az adatvédelmi tisztviselő jogállása szerint lehet a cég alkalmazottja vagy megbízási jogviszony keretében is kijelölhető. Amennyiben alkalmazott, ugyan úgy rendelkeznie kell a fent felsorolt tudással és képességekkel valamint nagyon fontos, hogy adatvédelmi kérdésekben nem utasítható, független elbocsájtása és szankcionálása nagyon nagy mértékben korlátozottá válik. A Munka törvénykönyvének 141.§ tükrében ezért a tevékenységéért dokumentálhatóan külön bért kell neki fizetni. (Amennyiben eddig nem volt a cég DPO-ja adatvédelmi felelőse, akkor fizetésemelést kell neki adni a plusz munkáért)

Megbízási jogviszony keretében vállalom cége minden az adatvédelmi tisztviselők feladatkörébe tartozó feladatainak az elvégzését.

Munkámért jogi és anyagi felelősséget vállalok. Szakmai felelősségbiztosítással rendelkezem.